Patatas Bravas

Patatas bravas är en älskad spansk tapasrätt som består av friterade potatiskuber som äts tillsammans med en het tomatbaserad sås. Här är vårt bästa recept.

Patatas bravas skapades i Madrid på 40-talet. Barägarna Casa Pelayo och Casa Lucio lär ha utmanat varandra om vem som kunde göra bäst potatissnacks, och den här enkla rätten med den karaktäristiska såsen blev resultatet. Det ska dock sägas att man i Asturien, i norra Spanien, under lång tid ätit en rätt som är misstänkt lik patatas bravas. I delar av Spanien är patatas bravas numera lika vanligt som pommes frites, och betydligt mer sofistikerat, om du frågar oss. Den 20 maj firas internationella patatas bravas-dagen. Det finns även en tävling som heter “Campeonato Mundial de Patatas Bravas” som hålls i Madrid varje år.

Så serverar du patatas bravas

Receptet kan variera beroende på region. I Katalonien är till exempel såsen ofta extra stark. Patatas bravas serveras ofta tillsammans med andra tapasrätter men förekommer även som förrätt eller mellanmål.

Gör så här

Potatis

  1. Skala och skär potatisen i 2 cm stora tärningar.

  2. Koka upp saltat vatten i en kastrull och lägg i potatisen. Koka tills potatisen är mjuk men inte mosig, räkna med ca 5 minuter.

  3. Slå av vattnet och låt potatisen ånga av.

  4. Hetta upp olivoljan i en stekpanna.

  5. Stek potatisen i ca 10 minuter tills den är gyllenbrun och krispig.

  6. Krydda med salt och svartpeppar.

Bravas-sås

  1. Hetta upp olivoljan i en kastrull på medelvärme.

  2. Fräs fint hackad lök och vitlök i ca 5 minuter.

  3. Tillsätt paprikapulver och chiliflakes och fräs i ytterligare 1 minut.

  4. Lägg till krossade tomater, vatten, socker, salt och svartpeppar.

  5. Sjud i ca 15 minuter så att såsen tjocknar och mixa slät.

  6. Toppa potatisen med såsen, hackad persilja och eventuellt aioli.

Ingredienser (4 pers)

Potatis

  • 800 g fast potatis

  • 1 dl olivolja

  • Salt

  • Svartpeppar

  • Aioli (valfritt)

Bravas-sås

  • 2 msk olivolja

  • 1 gul lök

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 msk paprikapulver

  • 1 tsk chiliflakes

  • 1 burk (400 g) krossade tomater

  • 1 dl vatten

  • 1 tsk socker

  • Salt

  • Svartpeppar

  • 2 msk hackad persilja

Vin som passar till patatas bravas

Cava

Kan man göra patatas bravas i ugnen?

Ja, så länge potatisen får en krispig yta kan du göra den som du vill.

Vad kan man äta till patatas bravas?

Andra tapasrätter, som oliver och tortilla, är det givna svaret. Du kan också äta tapas bravas med valfri charkprodukt. Varför inte en bit chorizo? Det är också mycket vanligt att servera aioli till tapas bravas, som en extra dippsås.

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept