Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Pebre: chilensk salsa med koriander

Flytta på er, chimichurri och salsa verde – det finns en ny sheriff i stan (eller carabinero, om man så vill). Den chilenska salsan pebre består av färsk koriander, tomat och lök och är det perfekta tillbehöret till grillat kött och grillad fisk. 

Gör så här

  1. Hacka lök, tomat och koriander fint och lägg i en skål.

  2. Mortla vitlöken och tillsätt den till resten av de hackade ingredienserna.

  3. Addera chilipasta enligt recept eller efter smak, beroende på önskad hetta. 

  4. Rör i olja och smaka av med salt, peppar och vinäger och/eller citron.

  5. Låt pebren marinera minst 30 minuter i kylen så att smakerna sätter sig. Sen är den klar att ätas!

  6. Pebren håller sig i kylen i upp till 3 dagar.

  7. Passar till allt grillat, på bröd och till ceviche.

Ingredienser (4 pers)

  • 3 salladslökar eller 1 medelstor lök

  • 1 msk chilipasta (t ex Sambal oelek)

  • Vitvinsvinäger (valfritt)

  • 1 matsked rapsolja

  • 1-2 vitlöksklyftor (valfritt)

  • 1 kruka/knippe koriander (ca 4-5 msk)

  • 1 stor tomat

  • Saft av citron efter smak (ca 1 tsk)

  • Salt och peppar

Vin som passar till pebre

Om serverad till grillad fisk eller skaldjur bör du välja ett fruktigt vitt vin. Tänk riesling (torr eller halvtorr beroende på vad du gillar), pinot blanc eller, varför inte, den fruktiga och blomdoftande gewürztraminer

Om du serverar din pebre till grillad kyckling eller kött bör du välja ett fruktigt och lätt rött vin. Helst bör det ha lite tanniner (alltså inte upplevas strävt) då de krockar med hettan i såsen. Väljer du ett rött vin på någon av druvsorterna gamay eller pinot noir går du säker. Serverar du ett svalt österrikiskt rött gjort på zweigelt kommer du att glänsa.

Vad är chilensk pebre?

Pebre är Chiles egen version av salsa, en smakrik och färgglad röra som tillför det lilla extra till många rätter. Den består av finhackad koriander, tomat, lök och vitlök som blandas med olivolja, vinäger och/eller citron och ibland även chili för den som vill ha lite extra hetta. Pebre har en härligt frisk smak och en krispig konsistens som passar perfekt till grillat kött, fisk eller som dippsås till chips.

Hur skiljer sig pebre mot argentinsk chimichurri och italiensk salsa verde?

Pebre, chimichurri och salsa verde har en del gemensamt, men skiljer sig också åt på några punkter. Chimichurri från Argentina görs oftast på persilja istället för koriander och innehåller mer vinäger och vitlök, vilket ger en skarpare smak. Italiensk salsa verde har också persilja som bas, men innehåller kapris, sardeller och ibland även senap, vilket skapar en mer komplex smakprofil. Pebre utmärker sig med sin stora mängd koriander och sin fräscha, lätta karaktär.

Kan man byta ut koriandern i sin pebre?

Koriandern är en viktig del av pebre och ger den dess karakteristiska smak. Men för den som inte är så förtjust i koriander går det utmärkt att byta ut den mot exempelvis persilja, basilika eller en blandning av olika örter. Experimentera gärna för att hitta din favoritkombination! Oavsett val av örter kommer din pebre att bli ett smakrikt tillbehör som lyfter många rätter.

Hållbarhet

En av fördelarna med pebre är att den håller sig fräsch länge i kylen, minst i tre dagar om den förvaras i en lufttät burk. Det gör att du kan förbereda en större sats och ha till hands när du vill addera lite extra smak till dina maträtter. Smakerna utvecklas och fördjupas dessutom efter ett par dagar, så tveka inte att göra pebre i god tid före användning.

Användningsområden

Pebre är otroligt mångsidig och passar till en lång rad rätter. Servera den till grillade kötträtter som entrecôte, flankstek eller lamm, eller använd den som topping på färska skaldjur och fisk. Pebre fungerar även utmärkt som dippsås till rotfrukter, grönsaksstavar eller chips. Prova även att blanda ner pebre i färdigkokta linser eller bönor för en matig och proteinrik sallad. Endast fantasin sätter gränser för denna smakrika chilenska salsa!

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept